Afholdte møder

Opbyg dine egne formularer

jug cph 21 september 2017JUG CPH var i aften samlede omkring opbygning af formularer. Der findes en del forskellige formbuilders og på en aften i JUG CPH kan vi naturligvis ikke omfavne dem alle – så vi havde valgt at arbejde med Chronoform og JSN UniForm. Det er to meget tilgængelige formbuilders – hvor det er super nemt, at komme til et godt resultat indenfor overskuelig tid. Chronoform er for nyligt blevet opdateret til en version, der iflg. Bibbi er meget nemmere at arbejde med end tidligere versioner. Bibbi tog os igennem en simpel kontaktformular-opbygning – og det ER virkelig nemt. Felter oprettes med 'drag-and-drop' og det er super nemt at finde ud af hvilke indstillinger der er behov for. Med disse stærke formbuilders på markedet er det faktisk blevet helt problemfrit at opbygge sine egen formularer – der helt enkelt ender med en email i din indboks – hvor du kan opsamle alle de informationer du vil have omkring den bruger der klikker på 'send' knappen.


Er det så virkelige mennesker der klikker på knappen? NEJ det er det ikke altid ... og det har både Chronoform og JSN UniForm en løsning på. De har nemlig begge mulighed for sikkerhed i forbindelse med afsendelse af formularen. Jens tog nemlig vores fantastiske deltagere med videre i den anden formbuilder nemlig JSN UniForm. Også en nem og enkel builder der har mange af de samme funktioner som Chronoform. Du kan fx vælge reCaptcha eller andre sikkerheds indstillinger – og fælles for dem alle er, at det er godt at sikre sig imod snyd og robotter.


Så i virkeligheden er valget af formular builder et spørgsmål om, hvor detaljeret det skal være. Hvis du vil have noget der er rigtig avanceret skal du finde det der kan alt hvad du har brug for – og hvis du vil lave noget helt enkelt – er det noget helt enkelt du skal finde.

Er du til det HELT vildt avancerede skal du kigge efter RSForm Pro – så får du den formbuilder der kan alt. Det fortalte René om til sidst på mødet og her er der tale om ren sandhed. RSForm Pro kan helt sikkert det du har brug for – og mere til.

Men tjek nu det hele ud selv! For viden om det at opbygge formularer eller blive bedre til Joomla! kommer ikke af sig selv ... det kommer af viljen til at vide :)

Du er til enhver tid velkommen til at være med i vores JUG CPH møder – og vi garantere at du får kaffe og bliver bedre til at arbejde med Joomla!

Vi ses næste gang i JUG CPH hvor vi taler om billede gallerier

Slideshow CK og DJ-ImageSlider

jug cph 15 august 2017Så er sommerferien per definition slut – og vi er igen igang med vores møder i JUG-CPH. Velkommen tilbage fra ferien og til den der hverdag.

På første møde efter ferien handlede det om Imagesliders. Der er delte meninger om imagesliders og om de overhovedet har noget eksistensgrundlag ... men hvis vi lader det være op til den enkelte – så er emnet faktisk både spændende og berettiget. Denne aften gennemgik vi Slideshow CK og DJ-ImageSlider. Det er begge nogle rigtig gode slideshows på hver deres måde.

Susanne startede med at gennemgå CK og dette slideshov viser på alle måder, at der er tænkt rigtig meget over hvor meget man man variere et slideshow. Der er faktisk ikke den ting man ikke kan 'skrue' på. Så er du ude efter et slideshow der kan efterleve lige dine krav – så skal du kigge på dette slideshow. Du kan installere det direkte fra Joomla! backend eller via JoomlaCK.

Efter en lille pause tog Jens fat i DJ-ImageSlider og ... det har intet med musik at gøre – men er også en imageslider der har mange af de samme funktioner som CK. DJ-ImageSlider kan anvendes enten som et enkelt modul – hvis du kun skal bruge et enkelt slideshow på din side uden titler og beskrivelser. Og så har det en komponent som giver mulighed for at give hvert enkelt billede en titel, beskrivelse og andre funktioner som fx links. Folkene bag DJ-Imageslider laver også andre extensions – og du kan helt sikkert finde nogle spændende nogle her på deres site.

De to slideshows er i bund og grund meget ens i hvordan man sætter dem op og hvad de kan. Så det er egentlig et spørgsmål om at bruge det slideshow man synes dækker det behov der er. Så det er bare om at gå på jagt og finde lige præcis det du har brug for.

Administration af nyhedssider

jug cph 15 juni 2017Sæsonens sidste møde i JUG CPH inden det bliver sommerferietid. Det bliver dejligt at holde lidt fri i de lyse timers dage – men det behøver jo ikke holde os fra at arbejde med Joomla! Der er sikkert et site eller to der lige skal have en ekstra omgang hen over sommeren ... lad det fx være præsentationen af artikler i kategori-form eller blog-layout! Vi har lige i aften holdt møde om netop det emne – og det er altid godt at arbejde med. Joomla! er nemlig rigtig stærk på det område. Susanne startede ud med at fortælle om hvor mange muligheder der i Joomla!  – uden at installere ét eneste plugin ... som man ellers skal i andre 'open-source-wannabe-cms' systemer.

Det er meget enkelt ... sørg for at skrive din artikel og indsæt et billede under fanen 'Billeder og link' i begge muligheder 'Introbillede' og 'Fuldt artikelbillede' ... klik Gem & luk – så er din nyhed online i præcis den form du gerne vil have det. Det kræver naturligvis lidt forarbejde – og det handlede det om i aften. Det er vigtigt at gøre et godt stykke forarbejde. Du skal sørge for at have nogle gode kategorier i første omgang – det opdeler dit indhold på den måde du gerne vil have det. Dernæst er det også vigtigt at arbejde med 'Tags' der giver yderligere muligheder i forbindelse med visning af de helt rigtige artikler. Brug fx en kategori der hedder sport og opret tags med underområder som fx fodbold, tennis, golf mv.

Det gælder i bund og grund om at være både strategisk og kreativ i valget af kategorier og tags ... men når dette forarbejde er gjort ... er det rigtig nemt at lægge nye artikler / nyheder på hjemmesiden.

Efter en kort pause med både kaffe, citronmåne (tak til Klaus), jordbær (tak til Susanne) og snak gik Jens videre med at fortælle om et lille modul 'News Show SP2' der er udviklet af joomshaper.com. Det kan også vise artikler / nyheder fra Joomla! i en masse forskellige former. Det er et modul og kan derfor ikke hentes direkte fra et menupunkt – men i stedet fra en helt almindelig artikel. Til gengæld kan det placeres lige hvor du har lyst til det... opret en position og sæt det ind i en artikel og du har en visning af dine artikler / nyheder. News Show SP2 er en slags udvidelse til måden hvorpå Joomla! håndterer blog-layoutet – brug det også som sådan – lige hvor dér hvor du har brug for lidt ekstra og en helt speciel visning...

Tak for endnu en god aften i JUG CPH med masser af engagement – til trods for at vi kun var en lille sluttet flok på syv mennesker. God sommer til jer alle ... vi ses den 15. august til en ny Joomla! sæson!


Helix3 framework

jug cph 18 maj 2017På årets første sommerdag mødte 11 Joomla! interesserede op for at høre Jens fortælle om Joomshapers template og framework – Helix3. Og så oven i købet på Allans 65 års fødselsdag – endnu en gang til lykke Allan! Og tak for kage med tilhørende kastanjelikør fra Ardèche. Vi kørte allesammen liige hjem :)

Folkene bag Helix3 – joomshaper.com – har vind i sejlene for tiden! De har lavet en template der er enkel og ligefrem og som kan tilpasses lige netop dit behov og ønsker. Den er helt gratis og så kan den lige så meget som hvis man køber en template af samme udvikler. Det betyder i teorien, at du kan tilpasse denne gratis version af deres template – så den kan komme til at ligne de templates du køber. Og der ER mange muligheder at skrue på – så det handler rigtig meget om at holde tungen lige i munden.

Under aftenens gennemgang var der en del aha-oplevelser – også for underviseren selv. Og sådan er det jo altid når der er meget at vælge imellem. Det der er mest tydeligt er, at det er overskueligt og enkelt at arbejde med helix3. Frameworket er opdelt i 9 områder med hver sin funktion og sine indstillinger – og når du har været omkring fanerne et par gange – er du hurtigt inde i hvor du skal gå ind og justere.

Ud over selve templaten giver en installation af Helix3 dig også en række ekstra muligheder i selve Joomla! Når du redigerer et menupunkt får du ved samme lejlighed en mulighed for at bestemme over mega-menuen samt at tilføje hvert menupunkt en page-title hvor du nemt kan lægge et baggrundsbillede ind hvis du ønsker det. På artikel niveau får du muligheden for at definere din artikel i forskellige blog-niveauer – alt sammen for at gøre din oplevelse bedre med Joomla!

Hvis du vælger at installere 'quickstart' pakken så får du også SP Pagebuilder med. Det er en selvstændig komponent der kan bygge sider op med en række 'add-ons' der er lige til at bruge. Også her er der tale om et meget enkelt og brugervenligt system.

Hvis du får lyst til at kigge nærmere på Helix3 kan du kigge her på joomshaper.com – hvis du får lyst til at deltage i sidste møde inden sommerferien i JUG CPH kan du kigge og tilmelde dig her via Facebook.

Ses vi? Det tror jeg nok vi gør :)


Joomla! 3.7 nyheder + det løse

jug cph 20 04 2017Med udgangspunkt i et spritnyt mødelokale hos DCC Energi var der lagt godt og grundigt op til aftenens spændende emne – nemlig; hvad sker der i den nye version Joomla! 3.7? Og jeg må sige, at der sker ikke så meget! Når det så er sagt – sker der alligevel en hel del! Det er jo ikke en 'major' update – men blot en opdatering der tager nye tendenser ind ... både hvad angår design og effektivitet. Backenden har fået en overhaling i måden at bruge farver på så vi nu er helt med fremme i 2016 og 2017 tendenserne – nemlig de helt flade og enkle farver. Min holding er, at det skal vi sådan set bare blive ved med – fordi 'less is more' og 'keep it simple' gælder for den slags områder. Så kan vi altid give den gas når det gælder front-end ... med hvad dertil hører af sjov og ballade.

Hovedområderne er som følger: Custom fields, Multilingual Associations Component, Improved Workflow, Backend Menu Manager, TineMCE Improvements samt en noget forbedret brugeroplevelse i forbindelse med at arbejde med Joomla! Og det må jeg sige er lykkedes rigtig godt for udviklerne. Jeg tror det bliver én af de vigtigste opdateringer af Joomla! på brugeroplevelses-siden ... og det har stor betydning. Det er naturligvis vigtigt at 'motoren' bagved virker og fungerer efter hensigten – men det er også vigtigt at det er nemt og overskueligt at arbejde med Joomla!

Aftenen var delt op med en gennemgang af nyhederne i Joomla! som Jens tog sig af og en mere detaljeret præsentation af 'Custom Fields' som Bibbi tog sig af. Custom Fields er nok den mest nørdede nyhed – men også det mest interessante – vi kommer til at høre MEGET mere om custom fields i Joomla!

Ville du gerne have en hel masse mere at vide om de nye funktioner i Joomla! ... ja så skulle du have været der! Du kan også kigge i præsentationen lige her ... men det er nu altid bedst at se og høre det hele live.

Så kom med til næste møde hvor vi gennemgår framework fra joomshaper – Helix3 samt den gratis template der følger med.


Editor battle Tiny MCE v. JCE Editor

jug cph 16 marts 2017Nyeste møde i JUG-CPH – en aften i 'bokseringen'. Eller kortere fortalt – en gennemgang af de to mest anvendte editorer til Joomla! – nemlig Tiny MCE og JCE Editor.

Jens lagde ud med at vise hvor mange muligheder der er i den editor der som standard følger med Joomla! Tiny MCE editoren er de seneste år blevet en stærk editor der sagtens kan anvendes hvis man ikke skal bruge alt for avancerede funktioner. Den har naturligvis alle de basale funktioner som en editor skal have: Arbejde med tekst, skrifttyper og størrelser, indsætte tabeller og billeder osv.  Den har indbygget Joomlas standard knapper 'Indsæt modul', 'Indsæt artikel', 'Indsæt billede', 'Sideskift' og 'Læs mere' i editorens eget knap-panel hvilket betyder, at man ikke skal scrolle ned og finde dem under editorfeltet. Kort sagt så er Tiny MCE en ganske brugbar editor til de almindelige dagligdags opgaver i Joomla!

Så tog Bibbi fat i JCE Editor der er gratis og som lige skal installeres først før du kan anvende den. Det gøres ganske enkelt via Joomla Extension Directory og efter nogle få sekunder er du igang med JCE. JCE har alt hvad du ønsker en editor skal have – plus lidt til! Det er nemt og lige til at bruge alle funktionerne – og hvis du synes der er knapper eller funktioner du ikke bruger – så kan du bare slå dem fra i editorens indstillinger. Indstillingerne for JCE Editor er meget avanceret og her skal man lige holde tungen lige i munden da der ellers kan forsvinde vigtige knapper og funktioner. Editoren kan skræddersyes til den enkelte bruger så den passer til de opgaver brugeren har – er der fx en journalist der kun skal skrive og sætte billeder ind kan man helt fjerne muligheden for at oprette tabeller eller indsætte specielle koder.

Én af de stærkeste ting ved JCE Editor er klart placering af billeder. Når man klikker på det lille billede-ikon dukker en dialogboks op der kan det hele! Du kan oploade billedet direkte til den mappe du vil, omdøbe filnavn og kopiere billedet ned i en ny mappe som du opretter ved samme lejlighed – og-så-videre. Du kan bestemme størrelse og definere marginforhold på billedet og endda lave 'mouse-over' effekt hvis det er det du har lyst til. Kort sagt er JCE Editor helt klart aftenens vinder hvis man gerne vil kunne det hele i editoren.

Tak til alle for en super aften i JUG-CPH med stort fremmøde på 11 deltagere! På gensyn den 20. april hvor vi bl.a. kigger på nyhederne i Joomla! 3.7 ... vi ses hos DCC.


Flersprogede hjemmesider

Aftenens møde i JUG-CPH handlede om at sætte din Joomla! side op med brug af flere sprog. Det er en process hvor en række punkter skal være på plads før det lader sig gøre. Det ikke svært – men det kræver lige lidt opmærksomhed mens du gør det. Jens fortalte om to måder at lave løsningen på – nemlig en let og en ikke så let.

Den lette er helt klart når og hvis du installerer en helt ny Joomla! installation. Hvis du allerede dér ved at du vil komme til at bruge flere sprog på din hjemmeside – så er det en rigtig god idé at bruge den automatiske opsætning på samme tid. De fleste vil nok støde på den ikke så lette løsning – og sansynligvis fordi nogen har bedt dig om at løse opgaven med, at få flere sprog på hjemmesiden ... her må du så igang med listen over punkter der fører til en flersproget hjemmeside.

Efter præsentationen blev proceduren gennemgået online på en helt ny Joomla! installation. Det gode ved at gøre det live er, at alle kan se effekten af ændringerne med det samme. Det betyder også at alle får set hvor de forskellige ting skal indstilles og hvad de betyder. På denne aften kom der også et ekstra punkt frem – takket være vores nye deltager Brian – der kunne tilføje vigtigheden i at lave de såkaldte 'tilknytninger' på både artikel-niveau og menu-niveau. Dette område er dog ikke beskrevet i præsentationen – men det fungerer på den måde, at hver for hver artikel og for hvert menupunkt kan skabes en tilknytning til artiklens eller menupunktets sprog-makker.

Aftenen sluttede af med forskellige samtaler i grupper omkring eksisterende caces. Tak til Bibbi for at have medbragt hjemmebag til kaffen!

Hvis du vil kigge i præsentationen kan du finde den her.


Er din Joomla! side blevet hacket?

Så fik vi startet på det nye år i JUG-CPH og det tilmed med et nyt medlem – Kim ... der er fra Holbæk og kender Oles kone :) Nå sjov til side ... vi lagde året ud med at se et webinar – af Ben Martinf fra Sucuri – om hvordan du holder øje med om din side er blevet hacket. Det var meget interessant – især fordi det ikke altid er tydeligt at se. I nogle tilfælde er det nemt, at finde ud af om siden er hacket da der enten kan være lagt et andet indhold på siden eller brugere bliver sendt videre til andre sider. Men der findes også hackere, der skjuler kode i filer som er svære at lokalisere.

Det er derfor ikke en nem opgave – når først det er sket. Så det kan ikke siges tydeligt nok ... sørg altid for, at være helt opdateret på både Joomla! versioner og diverse template, frameworks og udvidelser. Vær' især opmærksom på om en udvidelse er opdateret i nyere tid ... hvis datoen for seneste opdatering / vedligholdelse er gammel, kan det tyde på, at udvikleren ikke bruger tid på at holde den vedlige mere – det kan så føre til at hackere har nemmere ved at komme ind til din side.

Det gav anledning til, at snakke videre om yderligere sikkerhed på siden. Overvej fx at sætte dig ind i om dit webhotel tilbyder SSL aktivering! Det er der mange der gør – helt gratis. Resultatet er – når det er aktiveret – at der kommer et https// i din url – hvilket betyder at kommunikation imellem en bruger og din side bliver krypteret. Google melder også ud for tiden, at hjemmeside fremover vil blive 'ranket' lavere hvis ikke de har aktiveret SSL.

Vi fik også tid til at tale om sikkerhed vha. .htaccess filen samt hvor nemt det er, at sætte større krav til adgangskoden i Joomla! brugerregistreringen.

Mødet sluttede med en kort sammenligning af Joomla!s standard template Protostar og Helix3 – især er det værd at bemærke hvor nemt det er, at ændre i de nye frameworks og dermed skabe bedre og mere fleksible muligheder på ens side.

Link til Ben Martins webinar. Link til Bens Martins slideshow.


Julehygge og opdatering af Karens hjemmeside

jug cph 15 december 2016Årets sidste møde i JUG CPH er netop slut og nu kan det godt snart blive jul. Vi havde planlagt at skulle hjælpe Karen Vorgaard med, at få hendes hjemmeside til at fungere bedre og – ikke mindst – at overbevise Karen om, at det ER nemt at arbejde med Joomla!

Og det tror vi nok lykkedes ... men en hjemmeside er jo ikke fikset blot med et par enkelte klik. Det handler også rigtig meget om, at man selv har arbejdet med indhold og struktur – og det kan et cms som Joomla! ikke klare selv. Så Karen er igang med at lave nye 'fortællende' grafik til sin hjemmeside så læserne kan se hvordan hendes malerier rent faktisk bliver til og hvor inspirationen er hentet fra. Det er et rigtigt godt udgangspunkt for at kunne skabe en interessant og overskuelig hjemmeside. Desværre er der jo alt for lidt tid på et JUG møde til at løse alle opgaver – så der er stadig masser af arbejde før www.karenvorgaard.dk er helt på plads.

Anden halvej af aftenens møde var ren julehygge med hvid glögg og æbleskiver – tusind tak Karen – det smagte dejligt!

Tak for i aften og god jul samt godt nytår ... vi ses den 19. januar hvor vi skal se et webinar omkring hackede hjemmesider.


Hands-on SEO II

Møde i JUG CPH den 15. november 2016Som opfølgning på sidste møde i JUG CPH med Hands-on SEO I var vi i aften en meget lille flok, der var klar til at høre Bibbi føre os videre ind i SEO verdenen. Det er et helt særligt område at arbejde med SEO og – som vi fandt ud af sidste gang – et vedvarende stykke arbejde hvis man gerne vil til tops på googles sider. Det er nu ikke vores intentioner at ligge højt i søgeresultatet, men hvis vi skal blive bedre til at fortælle andre om hvordan de skal gøre – så er det jo vigtigt at vi selv kender til området.

Bibbi tog udgangspunkt i vores søgeords analyse fra sidste møde og fortalte videre hvor og hvordan disse ord skal implementeres i sidernes titler, metabeskrivelser og i selve artiklernes indhold. Med udgangspunkt i vores egen side fik vi på kryds og tværs af gruppen nogle rigtig gode og vigtige snakke omkring struktur og prioritering af indhold på en hjemmeside. Vi tog brugernes briller på, kiggede ind på vores side udefra og forsøgte at placere indholdet på en måde så det er mere tydeligt hvad det er vi laver – uden at gå på kompromis med, at det også er socialt samværd med alt hvad den kan trække af kaffe og kage. Tak til dig Karen for æblekage!

Helt praktisk fik vi justeret en del indhold på vores side og startet på beskrivelse af sidetitler og metabeskrivelser ... og der venter os meget arbejde endnu – så velkommen til flere JUG CPH møder i 2017 med SEO på dagsordenen.


Praktisk SEO

jug cph 13 oktober 2016En ny og meget spændende aften i Joomla User Group (JUG-CPH) er slut – men et nyt kapitel i gruppens kontinuerlige arbejde er begyndt! Vi kommer til at arbejde rigtig meget med SEO i fremtiden. Bibbi tog os igennem nogle interessante slides omkring hvilke områder der er vigtige, at tage stilling til når talen falder på SEO. Search Engine Optimization er i det hele taget vigtigt, at have en holdning til hvis man enten administrerer hjemmesider eller selv ejer en. Hvis man gerne vil komme frem i søgeresultaterne findes der kun én vej – og det er et kontinuerligt arbejde med at optimere tekster og indhold til det der bliver søgt på ude bag skærmene.

Det gælder om at være på forkant med den målgruppe man har. Tænke i deres baner og søgehistorik. Og så sørge for at den side man administrerer hele tiden er up-to-date.

Programmet for i aften var, at vi skulle høre Bibbis oplæg – og efterfølgende arbejde Hands-on med jug-cph.dk ... men det nåede vi naturligvis ikke. Så derfor bliver vores næste møde et ret praktisk møde hvor vi vil arbejde – evt. i mindre grupper – og få optimeret vores hjemmeside ... så en søgning på 'hvem bruger joomla' kommer op med jug-cph.dk som et af de første resultater.

Her kan du hente Bibbis præsentation om Praktisk SEO.


.htacces for dummies

Den lille fil med det store potentiale. Det var aftenens emne da vi mødtes i JUG-CPH. Vi taler naturligvis om Apache Web Server konfigurationsfilen .htaccess. En uvurderlig fil når man gerne vil kunne vise SEO venlige URL'er og sørge for at blive set – på den ene eller den anden måde ... enten med www. eller uden www. Indrømmet ... det er et emne i den nørdede ende af scalaen.

Dog skal det siges, at det er en fil du ikke kommer uden om. Du er nødt til at tage stilling til den – og ikke mindst det der skal stå i den ... som et minimum. Jens startede med en gennemgang af hvad denne fil egentlig er for en størrelse og hvad en laver. Vi var igennem hvordan filen aktiveres når man lige har installeret et nyt Joomla! site samt eksempler på hvordan man vælger til eller fra når det handler om www. eller ej. Så et lille afsnit om hvordan du sender brugere med forskellige sproginstillinger ind til dit sites ditto sprog. Vi lærte fx at sende danskere til den danske side, tyskere til den tyske side og alle andre til den engelske side. Hent Jens's præsentation her.

Så tog Bibbi over og fortalte lidt mere indgående omkring hvilken rolle .htaccess filen spiller i forhold til SEO. Her er det især vigtigt at holde øje med at få taget stilling til om siden skal omskrives til en url med eller uden www. Ikke fordi det betyder så meget i sidste ende – men mere fordi søgemaskinerne ikke kan finde ud af det hvis din side kan tilgåes med begge dele. Det hedder duplicate content og er ikke godt – for det bliver man nemlig straffet af og sendt nedad i søgeresultaterne. Hent Bibbi's præsentation her.

Husk at vi ikke får det hele med når vi gennemgår sådan et emne på et par timer ... vær' nysgerrig, søg og find – så I bliver endnu dygtigere til at arbejde med Joomla! og hvad dertil hører.


Lovpligtig Europæisk Klageportal og Basic CSS II

Så er dagligdagen for alvor startet igen og vi har lige afholdt første møde i JUG-CPH efter sommerferien. Det var en lille sluttet flok – men til trods for det – et rigtigt godt møde.

Bibbi startede med at fortælle om en 'ny' 'gammel' lov – nemlig: 'Lovpligtig europæsisk klageportal' som du skal henvise til, hvis du har en hjemmeside / webshop hvor du sælger produkter eller ydelser til forbrugere. Det er et super spændende område men også ret indviklet og svært. Mange spørgsmål blev det til undervejs – og ikke alle kunne der svares klart og tydeligt på ... men det er heller ikke en ret klar lovgivning. Konklusionen er, at hvis du sælger varer via nettet, så skal køberen have at vide hvor denne kan skrive en klage hvis der er noget at klage over ... så i bund og grund handler det vel også om, at have en butik – online som fysisk – hvor der bare ikke er noget at klage over :) tusind tak til Bibbi for et super godt indlæg!

Link til præsentationen finder du her.

I JUG-CPH vil vi bare gerne vide mere om alt. Og i et forsøg på at komme der til har vi sat gang i en grundig indføring i CSS. CSS er én af byggestenene i al styling af hjemmesider – så det er vigtigt at vide hvordan man arbejder med det område. Jens fortalte videre om basic CSS og det er planen at arbejde kontinuerligt med emnet på kommende møder. Og 'just for the record' hvis der er noget du gerne vil af med på din hjemmeside ... så skal du bare finde ud af hvad elementet hedder og skrive en lille kode – og vupti forsvinder det :)

.elementnavn {display: none;}


Populære extensions + Basic CSS

Aftenens JUG CPH møde blev en blanding af spændende info omkring nogle af de mest populære extensions og en lidt mere nørdet gennemgang af CSS.

Med udgangspunkt i Brian Teemans side www.spreadthejoomlalove.com under punktet Table, der har mange lighedspunkter til det periodiske system - gennemgik Bibbi en række af de populære og ikke mindst uundværlige extensions. Nogle er need-to-have og andre er nice-to-have. Men fælles for alle dem der er placeret i Brians periodiske system er, at de er gennemtestede og af virkelig i høj høj klasse.

Bibbi lagde naturligvis ud med Akeeba Backup som er need-to-have og den komponent du installerer som det første. Bagefter handlede det om Admin Tools som kunne gå fra nice-to-have og direkte til need-to-have, når man finder ud af hvor mange angreb ens hjemmeside får. 

Vi kiggede en del på editoren fra JCE. Det er en rigtig voksen editor med mange funktioner ... så mange, at man på brugerniveau kan tildele forskellige funktioner. Det er en editor der især giver muligheder i forhold til placering af billeder. Her kan man virkelig mærke forskel fra andre editorer. I JCE er man fx i stand til at arbejde med billeder som i en stifinder og lægge margin på billedet - uden at skulle kode css efterfølgende...

Hvilket bringer aftenen over til det sidste og mere nørdede punkt - Basic CSS. Jens fortalte omkring grundlæggende stylinge med CSS - hvilket er nemmere end de fleste tror - når først man får lært lidt at sproget ... som man siger. CSS er efterhånden blevet ret avanceret, men når først man har styr på, at finde de forskellige classes og elementer på siden via 'Inspicér element' - så er der ikke langt til, at taste nye statements ind i sin custom.css fil i template strukturen. CSS er et stort område ... og i JUG CPH har vi tænkt os at afmystificere området og blive bedre til det hver gang vi mødes ...


Google Analytics i joomla + iFrame

Så var vi lige til endnu et spændende møde i JUG CPH! Første punkt på programmet var Ole Toustrup der fortalte hvordan han har lagt pligt teksten omkring cookies ind i en iframe på flere af de sider han administrerer. På den måde skal der kun rettes i en enkelt fil – og så vil den rettelse slå igennem på alle sider, på forskellige domæner naturligvis :)

Efter dette fine indlæg gik vi over til at høre Susanne fortælle om, hvordan man implementerer google analytics og – ikke mindst – hvordan selve kontrolpanelet på analytics fungerer. Det var rigtig spændende at se hvordan det ser ud i Realtid. På mødet kiggede flere af os med på den side vi talte om – hvilket resulterede i at 'antal besøg' på siden steg ... det er nu et meget sejt værktøj google dér har lavet!

Ellers blev det til en tur i kalenderen for at sætte krydser for hele næste halvår efter sommer. Vi har oven i købet planer for de første to møder efter sommerferien... Og så barsler JUG CPH med en joomla workday den 1. oktober ... men meget mere om det lige om lidt.


Brugerstyring (ACL) + nyt i joomla 3.5

Som aftenens emne var der valgt et lidt kedeligt et af slagsen - nemlig brugerstyring i joomla - også kaldet ACL. Der var bare lige det ved det, at det SLET ikke er kedeligt! Susanne holdt et rigtig godt oplæg om hvordan du styrer hvor meget den enkelte bruger af joomla må se eller rette i, fra enten frontend eller backend. Hvis du har flere brugere på dit site er det rigtig vigtigt, at du sætter dig ind i hvordan du styrer hvem der må rette eller ændre i de forskellige artikler og moduler.

Så det blev til en super spændende aften med mange snakke hen over bordet og konstruktive indslag undervejs. Det ene gode ved et møde i JUG CPH er, at alle kan få et ord indført og spørge ind - indtil emnet er forstået ... det andet er, at der er kage til kaffen :) Tak til Karen der havde bagt denne gang!

Afslutningsvis tog Jens en tur igennem de nyheder der er fulgt med Joomla 3.5. Umiddelbart er nyhederne ikke så tydelige - men når man får kigget efter er de faktisk meget relevante. Brugerfladen i backenden har flere steder fået et mere overskueligt layout. Det betyder en hel del når man tilgår systemet fra en mindre skærm eller en tablet. Der bliver automatisk taget en backup forinden opdatering af joomla - hvis du har installeret Akeeba Backup. Nu sendes der informationer (hvis du tillader det) til en projektstyret server - med systemoplysninger - som udviklerne kan bruge til at forbedre joomla. Og sidst men ikke mindst er Tiny MCE editoren ved at blive voksen og er faktisk et rigtig godt alternativ til ... fx JCE :)

Vi ses til næste møde i JUG CPH den 19. maj hvor vi skal høre om implementering af Google Analytics og styling med CSS.


Landingpages klik-her-hvis-du-vil-vide-mere

Endnu en god og inspirerende aften i JUG CPH, der denne gang handlede om Landingpages. Jens Riishede fortalte om disse enkle sider, der har et meget specifikt formål - nemlig at høste information om brugeren eller skubbe dem i retning til et køb fra en shop.

Landingpages er en forenklet side i din hjemmesides grafiske univers hvor der er fokus på en enkelt ting - at få oplysninger om brugeren så du kan sende dem nyhedsbreve eller skabe så megen tillid, at de ender med at foretage et køb på fx din webshop. Meget afhænger af design og valg af farver - men Call To Action er det centrale element og er i virkeligheden et spørgsmål om, at få brugeren ledt hen til den knap der i sidste ende skal klikkes på. Aftenens deltagere talte 9 personer nemlig René, Bibbi, Ole, Karen, Kim, Ole, Søs, Susanne og Jens. Her kan du hente præsentationen og script hvis du har lyst.

Tak for en super aften ... og fantastisk kage Bibbi :)


NoNumber Extensions - Making your Joomla life easier

JUG CPH er i fuld gang med 2016 og aftenens møde var endnu et bevis på, at vi har gang i noget spændende i Hovedstadsområdet. I aften var vi hele 10 deltagere - 9 IRL og en enkelt ATK [online At The Keyboard]. René, Bibbi, Søs, John, Jens, Claus, Ole, Susanne og Jens var mødt op for at høre Rene Duelund Holm [ATK] fortælle om Extensions fra Hollandske NoNumber.nl. DET var rigtig spændende og flere gange måtte vi høre både lettelsens suk og 'det-var-godt-nok-smart-det-dér' udtryk.

NoNumbers er extensions der er udviklet af hollandske Peter van Westen. En fyr med humor og kæmpe stor dygtighed. Du starter med at installere en komponent der hedder 'NoNumber Extension Manager' og så har du mulighed - direkte fra komponenten, at installere og afinstallere de forskellige plugins og moduler der giver joomla nogle rigtig gode muligheder. Som Peter van Westen selv skulle have udtalt det "hver gang jeg udvikler et plugin eller en funktionalitet - så ender det med at blive implementeret i en ny version af joomla" :)

Tusind tak for din online præsentation af NoNumbers Rene Duelund Holm - det gik fra at være 'nice to have' og til være 'need to have'. Se, læs og lær mere her på www.nonumber.nl - god fornøjelse.


Hacket site: Restore af site + gode tips

Så er det nye år sat igang med første JUG møde. På mødet deltog Rene, Bibbi, Søs, Karen, Claus, Jens, Ole og Susanne.
Vi havde ikke noget særligt på programmet men det kan anbefales at have det fremover ... for hold da op et program vi fik stablet på benene! Vi startede med en case fra Ole Toustrup der fortalte om hvordan han reetablerede et site der var blevet hacket.

Se Oles slides om reetablering af hackede sites.

Det var en meget præcis gennemgang af noget der kan være temmelig uoverskueligt. Præsentation og links kommer på inden længe. Så havde Bibbi lige nogle fine tips & tricks til joomla med i ærmet - og viste bl.a. hvordan man nemt kan personificere joomla backend stilen - så man kan genkende det site man redigerer i ... vidst du at du kan indsætte et logo i login-boksen? Det var vi en del der ikke vidste...
Aftenens vigtigste opgave var at få Karen Vorgaards hjemmeside op at køre igen. Den var blevet hacket trods helt up-to-date joomla versioner. Vi (læs Susanne) fik reetableret sitet via en akeeba backup, lukket sitet op igen via chat til webhotel og nu er sitet live igen ... se bare her www.karenvorgaard.dk
Sådan er det bare at være medlem af JUG-CPH!


Landing pages

Det var tid til, at samles igen i JUG CPH hvor der efterhånden er rigtig fint fremmøde hver gang - otte joomla interesserede var mødt op. Denne gang skulle have handlet om landingpages - men pga. sygdom blev der ændret lidt i programmet.

Jens lagde ud med, at fortælle om Helix3 som er navnet på både gratis template og framework fra joomshaper.com. De har også udviklet en komponent der hedder SP Pagebuilder, der gør det nemt at bygge sider med drag and drop funktioner. SP Pagebuilder egner sig fint til, at sætte nogle få sider op på et site hvor der fx skal være en særlig forside eller en portfolie-side.

Herefter tog Janich over og fortalte om emnet landingpages, med eksempler på hvad det er for en slags sider og hvad der er vigtige elementer, fx CTA (Call To Action). Janich gennemgik også hvordan joomla kan anvendes til landingpages.

Til sidst blev der delt en tjekliste rundt til brug ved installation / opsætning af et joomla-site.
Du kan se listen her - og flere punkter, kommentarer mv. er mere end velkomne :)


SEO

Samlet igen til en hyggelig aften med i alt 6 deltagere - og alt for lidt kage :) Vi skulle have hørt om SEO men det blev i stedet til en snak omkring bordet om små og store emner.

Vi gik igang med at udforme en spørgsmålsliste, der kan bruges til at afdække en given kundes behov til en hjemmeside. Det er et emne der er svært at få gjort helt konkret - især fordi vi ofte har vores egne måder at indsamle informationerne på. Vi fik i fællesskab udarbejdet en liste, der kan bruges til det første møde med 'kunden'. Se listen her.

I november måned har Jens lovet at udarbejde en skitse til en tjek-liste, der kan bruges når vi opbygger et joomla! site. Det bliver en huskeliste så vi er sikre på, at få alt installeret og sat op på den mest hensigtsmæssige måde. Valg af template og framework, valg af editor, hvilke extensions og plugins har sitet brug for osv.


Cookies

Vi var 8 deltagere, der nød godt af Fru Jørgensens fantastiske hjemmebag.

Denne gang var vi heldige at Jens havde skaffet mulighed for at vi kunne være hos Granzow A/S i Glostrup.
1000 tak for husly. Det var alletiders.

Bibbi Bryld fra Abmano fortalte os om Cookielovgivningen og vores ansvar som hjemmesideejere i den anledning. 

Bibbi har sendt os sine slides fra mødet.

Vi fik også vedtaget nye mødedatoer helt frem til Januar 2016, og sat emner på et par af de kommende møder.


Generelt sidevedligehold

Under rigtig god stemning og jubilæumsjoomlasuperkage afholdt vi den 18. august endnu et JUG-CPH møde i Nærum. Dagens emne var generel vedligehold.

Vi var den trofaste kerne af syv deltagere.

Susanne havde udarbejdet en præsentation, og med kyndig autoritet gennemgik hun alle de muligheder og små finesser der er for justeringer af joomla for optimal sikkerhed, anvendelighed og SEO.

Vi gik alle derfra meget klogere.
Du kan se Susannes slides fra mødet her.


Kom i gang med Joomla

Den 18. juni holdt JUG-CPH møde i Nærum. Vi var seks deltagere: 

Susanne Krogh-Hansen, Bibi Bryld Rasmussen, Jens Riishede, René Olsen, Claus Clausen samt Allan Jørgensen.

Emnet for mødet var overordnet: "Kom i gang med Joomla."

Aftenen må beskrives som en enorm succes, for vi kom ikke blot i gang med Joomla, men vi fik også lavet et fantastisk stort stykke arbejde på vores egen nye hjemmeside.

Det var et eksempel på teamwork af højeste karat, hvor de seks deltagere hver især fik mulighed for at bidrage med deres talenter.

Således havde Jens Riishede på rekordtid tegnet vores helt personlige logo for JUG-CPH. Susanne og Bibi installerede Joomla og fik det tilpasset vores behov med template i form at Gantry.

Vi andre sugede ny viden til os samtidig med at René og Claus udførte småtilpasninger og selv fik jeg job som tekstforfatter.

Aftenens succes blev yderligere understreget af Bibis hjemmebagte Joomla-kage.

Så efter tre timers intens arbejde og hygge, havde vi fået JUG-CPH's hjemmeside i luften.


Nyhedsbrev

Få nyheder, og information om kommende møder på mail.
* skal udfyldes

Læs tidligere nyhedsbreve.

 

Disclaimer og cookies

“JUG-CPH is not affiliated with or endorsed by the Joomla!® Project or Open Source Matters. The Joomla!® name and logo is used under a limited license granted by Open Source Matters, the trademark holder in the United States and other countries.”

Cookiepolitik

© JUG CPH | Joomla! Registered Usergroup